Celiakie Renata Červenková
Příručka, která přehledně seznamuje se vším, co vás může zajímat, onemocníte-li vy či někdo z vašich blízkých celiakií – onemocněním, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku.
V odborné spolupráci se specialistou gastroenterologem vznikla publikace, která velice poutavou formou přináší odborný pohled a vysvětluje podstatu onemocnění, její projevy, možnosti dalších komplikací i léčbu. Získáte informace nejen o tom, co je podstatou tohoto onemocnění, jak se projevuje, komu nejčastěji hrozí, jak se diagnostikuje a léčí, či jak upravit jídelníček. Ale i z několika příběhů celiaků se dozvíte, jak se s životem bez lepku vyrovnali oni.
- kontakty na pacientské organizace celiaků
- tipy, jak si poradit v kuchyni a jak nakupovat
- přehled bezlepkových kuchařek
- 64 stran
- brožovaná
- rozměr: 155×190 mm
Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek, což je označení pro směs bílkovin obsaženou v mnoha druzích obilí. Nesnášenlivost přetrvává celoživotně. V současnosti je tato choroba nevyléčitelná, při dodržování bezlepkové diety však vymizejí všechny její příznaky. Z jídelníčku se musí vyloučit všechny druhy obilí s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen a žito). Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, laskavec, pohanku, sojové boby, kaštany. Stejně tak je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky.